Pages

23 April 2010

Tragis.


Penjaga pengandung tekanan berapi (Boilerman)

Keadaan tempat kerja sangat bising, di paras 100dB. Kalau tak pakai earplug telinga boleh berdesing sampai seminggu, itu yang tangan rasa nak hayun je kalau mamak yang ambil order banyak songeh.

Dahla bising, panas, berhabuk, kalau jenis kontraktor buat hal lagi teruk. Boleh mendidih dalam dan luar. Dalam keadaan macam ni buat kerja nak cepat setel, cepat report dan cepat balik.

Tools semua main campak campak, takde nak letak elok elok. Sopan santun yang cikgu ajar masa sekolah rendah dulu hilang tah kemana. Situasi menguasai diri.

'Spanar tu lain kali jangan main campak campak, letak elok elok. Takde spanar ni kita tak boleh buat kerja, tak kerja takde duit.'

Ayat ni aku ingat lagi masa kena sound dulu. Sungguh menyayat hati, serta merta aku insaf.

Dua tiga titis air suam mengalir keluar dari mata.

1 contengan:

tunbegia said...

mesti mahal gaji boilerman kannns,

salamm,

Post a Comment