Pages

18 September 2011

5 sebab kenapa anda patut daki Gunung Stong.


1. Air Terjun Jelawang.
Di Gunung Stong terdapat air terjun Jelawang yang merupakan air terjun tertinggi di Asia Tenggara.

Air terjun Jelawang terdiri dari 7 tingkat dan di setiap tingkat terdapat banyak kolam mandi dan tempat menggelungsur. Di salah satu tingkat, berdekatan Kem Baha terdapat kolam yang di panggil kolam Tuan Puteri. Kira-kira setengah jam trekking dari kem ini, kita akan jumpa pula Telaga Tujuh, deretan kolam-kolam kecil yang kesemuanya berjumlah tujuh.

Air terjun dan kolam mandi di sini 100 kali lebih bagus dari Air Terjun Temurun di Gunung Mat Chincang, Langkawi dan 10,000 kali lebih bagus dari Air Terjun Namuang di Koh Samui, Thailand. Ternyata Air Terjun Namuang bukan tandingannya.

2. Karpet awan.

Mahukah kamu melihat sesuatu yang sungguh menenangkan fikiran? Sangat-sangat menyenangkan sehingga ketika menikmatinya seolah terlepas beban 100 kilogram dari bahu.

Fenomena di saat lapisan serat lembut berwarna putih tipis seperti kapas dan berkilat bak sutera yang tersebar luas dan menutupi langit secara melata ini dapat dinikmati ketika Berada di Kem Baha, 1 jam pendakian dari kaki Resort Stong.

Di tambah dengan kehadiran matahari terbit dan udara yang segar, keindahan ini tak dapat dikongsi dengan kata-kata. Tahu kenapa pada satu masa dulu sebelum adanya teknologi kamera seorang penulis menjadi seorang pelukis?

Kerana penulis tadi kehabisan kata-kata untuk menceritakan sesuatu keindahan yang dilihat.

3. Spesis langka dan rare.
Taman Negeri Gunung Stong kaya dengan flora dan fauna, sesetengah tumbuhan yang tumbuh disini hanya pernah dijumpai di gunung ini, dalam erti kata lain tumbuhan tersebut tidak terdapat di tempat lain.

Contohnya Holttumochloa pubescens sejenis pokok buluh dan Licuala stongensis sejenis tumbuhan akasia.

Rafflesia Kerrii bunga terbesar di dunia, Harimau Malaya alias Panthera Tigris Malayensis, Tapir Malaya alias Tapirus indicus.

Di saat mendaki berdoalah semoga anda tidak terserempak dengan Pak Belang alias Harimau Malaya kerana anda bukannya berada di zoo.

Budak semput tidak digalakkan mengikuti ekspedisi semacam ini. Sila pergi main di mall dan tawaf pusat beli-belah kerana tempat-tempat seperti itu menyediakan eskelator serta lif untuk kemudahan anda beriadah. Kekeke..

4. Rangkaian gunung.
Selain Gunung Stong, terdapat banyak lagi gunung lain yang berdekatan iaitu Gunung Ayam, Gunung Tera, Gunung Saji. Kalau ke Gunung Ayam melalui trek sumalian, boleh lihat semua tumbuhan yang rare dan langka tadi depan mata.

5. Lanskap gua/batu.
Duduk dan perhatikan susunan batu, stalaktit serta stalagmit di Gua Bogor. Jika anda seorang arkitek, percayalah bahawa lanskap ini jauh lebih indah dari susunan bangunan pencakar langit yang terdapat di hutan konkrit(dibaca bandar).

Kalau kesana nanti jangan gatal tangan nak conteng kat batu tulis Budak bongok wuz here atau seumpamanya. Kalau buat juga nanti aku conteng dahi kau balik. Perlu diingat; Gunung Stong dijaga oleh orang bunian! Jangan kau sembarangan ya.

Sekiranya belum puas dengan keadaan Gua Bogor yang kecil, silakan jelajah Gua Ikan, Gua Pagar dan Gua Keris yang terletak kira-kira 7 kilometer dari Pekan Dabong.

Selepas baca entri ini, harap hati kau rasa terdetik, tercabar, teruja dan gatal kaki mahu mendaki Gunung Stong, jika harapan aku benar sila hubungi pihak Kem Baha terlebih dahulu sekurang-kurangnya seminggu sebelum pendakian untuk kelancaran melainkan anda pengembara solo yang mengamalkan prinsip roughly plan for go and back only, in the middle let nature decide.

Baiklah, sila nikmati sekelumit gambar yang aku muat naik. Kalau kau rasa gambar tak cukup besar, tekan Ctrl di papan kekunci dalam masa yang sama pusing mouse wheel ke atas untuk magic gambar jadi besar atau klik pada gambar. Kalau masih tak puas hati, silakan hubungi nombor di bawah untuk berekspedisi ke sana.


Air besar, hujan lebat.

Chalet di Kem Baha, RM10 satu malam.

Karpet awan.


Abstrak alam yang bertajuk "Akar".


Batu, pokok dan langit.

Puncak Stong.


Kem Baha (019 9591020), biaya sehari untuk seorang pemandu arah adalah ~RM200 maksimum 12 orang. Maknanya kalau bercadang datang seramai 24 orang kena tempah 2 pemandu arah. Atau boleh hubungi pihak KB-backpackers untuk lihat pakej.

Nota bawah : Itu hari aku daki Stong pakai khidmat pemandu arah yang bernama Pok Gad si penjaga air terjun antara dua gunung (011 1992 7463). Sebut nama aku nanti dapat diskaun 50%, serius aku tak tipu.

3 contengan:

Mohd Fahme said...

waahh.. mmg raser cam nk pegi..

Hani Junaidi said...
This comment has been removed by the author.
Hani Junaidi said...

Gara gara entri ini. Akhirnya tamat dengan jayanya memijak stong.

Post a Comment